În noiembrie 1987, Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii de la Braşov  În noiembrie 1987, Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii de la Braşov doina cornea

HomeLifeStyleCultura

În noiembrie 1987, Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii de la Braşov

redactie

”Fraţi braşoveni, bravi muncitori ai anului 1987, se împlineşte un an de când aţi avut bărbăţia de a ieşi în stradă” Doina Cornea se solidarizase pub

Primul turneu WTA din istoria orașului Cluj-Napoca și singurul la ora actuală din Romania
932 de alergători din 12 țări, la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon
Weekend la Băișoara

”Fraţi braşoveni, bravi muncitori ai anului 1987, se împlineşte un an de când aţi avut bărbăţia de a ieşi în stradă”

Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii şi confecţionase manifeste (pe care le împrăştiase, cu ajutorul fiului ei, în faţa unor uzine şi a Universităţii din Cluj) în care îi chema pe muncitorii clujeni să se solidarizeze cu cei din Braşov. A doua zi, Doina Cornea şi Leontin Iuhas erau arestaţi. La un an de la revolta de la Braşov, se difuzează la radio Europa Liberă acest text aniversar; alături de semnătura Doinei Cornea apar semnăturile a doi muncitori, fondatori ai sindicatului liber „Libertatea“.

Model declarația pe proprie răspundere în format editabil

Fraţi braşoveni, bravi muncitori ai anului 1987, se împlineşte un an de când aţi avut bărbăţia de a ieşi în stradă, ca semn de protest împotriva nedreptăţilor şi suferinţelor la care aţi fost şi sunteţi, am fost şi suntem, în continuare, supuşi. Apărându-vă demnitatea, aţi apărat demnitatea tuturor celor care acceptă o prea înfricoşată supunere, ceea ce este de neacceptat. Voi aţi încercat să spălaţi această ruşine cu preţul libertăţii şi al vieţii voastre.

Doina-Cornea-Frati-Brasoveni  În noiembrie 1987, Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii de la Braşov Doina Cornea Frati Brasoveni 650x371

Doina-Cornea-Frati-Brasoveni

Un mare cărturar al nostru spunea, nu demult, că omul cucereşte taina libertăţii doar atunci când scapă de frică – de frica morţii, în primul rând. Eu aş adăuga că acest lucru nu e posibil fără credinţă. Voi, fraţilor, aţi cucerit această mare taină – libertatea – şi prin aceasta aţi devenit mai tari decât cei ce v-au asuprit. Cinste vouă!

În aparenţă, da, aţi fost înfrânţi. Aţi fost înfrânţi prin brutalitate: voi nu purtaţi arme, ca agresorii voştri, şi raportul de forţe era zdrobitor pentru voi; aţi mai fost înfrânţi şi pentru că noi, cei care vă stăteam – doar în cuget – alături, n-am îndrăznit să dăm glas, cum se cuvenea, solidarităţii noastre cu voi. Să nu ne purtaţi pică, să nu ne judecaţi. Vă cerem iertare.

Totuşi, voi nu aţi putut fi înfrânţi. Nici o jertfă în istorie nu este de prisos. Un sacrificiu – chiar dacă în aparenţa lui de zădărnicie, privit din perspectiva imediatului concret, a rezultatului nemijlocit, care este perspectiva lui a avea, pare o înfrângere – rămâne de o importanţă covârşitoare în ordinea esenţei spirituale, care este ordinea lui a fi, a modului nostru de a fi în istorie. Ideea sacrificiului vostru rămâne în conştiinţa noastră ca idee mediatoare între noi şi adevăr, între noi şi dreptate, între noi şi demnitate.

Zile libere plătite pentru părinți în situația suspendării sau limitării activității didactice

De aceea, iubiţi fraţi braşoveni, actul vostru este atât de important şi nimic nu-i va putea ştirbi măreţia. Datorită vouă, mulţi dintre noi devenim altfel de oameni. Actul vostru rămâne exemplar: prin el s-a spulberat ceva din pojghiţa impură de minciuni, laşităţi, compromisuri şi teamă care ne întinează. Prin voi am devenit mai demni şi mai curaţi.

De aceea, acum, când se împlineşte anul de la acţiunea voastră, vă rugăm să primiţi mărturia recunoştinţei noastre tardive. Facem apel la toţi cei care vă iubesc să aprindă lumânări în semn de iubire şi de solidaritate cu voi, cei ce v-aţi jertfit pentru noi toţi în neuitata zi de 15 noiembrie 1987. Mulţumim totodată şi celor de peste hotare care au fost cu voi şi v-au susţinut.

Doina Cornea
Dumitru Alexandru Pop
Iulius Filip

imagine:fundatia-doinacornea.ro

COMMENTS

WORDPRESS: 0